
April 20, 2001 
 
 
 
XXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXX 
 
RE: Corporate Income Tax - Corporate Liquidations 
 Opinion Number 20010428 
 
Dear XXXXXXXXXX: 
 
I have been asked to respond to your letter of April 2, 2001, to Mr. Dick Barclay, Director of the 
Arkansas Department of Finance and Administration. It is my understanding that the XXXXXXXXXX 
Department of Revenue Services is conducting a state-by-state survey on the taxability of gain realized 
from a deemed sale of corporate assets under IRC Section 338(h)(10). I will proceed to answer the 
Questions that you have posed. 
 
Question 1: Does Arkansas conform to the federal treatment of an IRC Section 338(h)(10) election 

and follow the federal rules? 
 
Response:  Yes. 
 
Question 2: Must a separate Arkansas election be made? 
 
Response:  If the taxpayer has elected to be treated as a C corporation for both federal and Arkansas 

purposes or an S corporation for both federal and Arkansas purposes and has already filed 
a 338 election with the IRS, the taxpayer would not be required to file a separate election 
with Arkansas. However, if the taxpayer has elected S corporation status for federal 
income tax purposes but not for Arkansas income tax purposes (therefore retaining its C 
corporation status with Arkansas), the taxpayer would be required to file a separate 338 
election with Arkansas. Corporation Income Tax Regulation 2.26-51-413. 

 
Question 3: Assuming Arkansas permits an IRC Section 338(h)(10) election, is the gain from the 

deemed sale of assets treated as apportionable business income? 
 
Response:  This would depend upon the nature of the sale. Generally speaking, if the sale furthers the 

seller's unitary business enterprise, the gain would be considered apportionable income. 
On the other hand, if the sale represents a divestiture of one of the seller's lines of 
business, the gain would most likely not be considered apportionable. 

 
Question 4:  Are the gross proceeds for the deemed sale included in the numerator and denominator of 

the target subsidiary's sales factor? 
 
Response:  The gross proceeds would have to be "business income" in order to be included in the 

sales factor. Assuming the gross proceeds are apportionable business income, the 
proceeds would be included in the sales factor. However, if the proceeds would cause the 



sales factor to become materially distorted, the proceeds would not be included in the 
factor. Corporate Income Tax Regulation 2.26-51-715(1). 

 
Question 5:  If the answer to Question 4 is "no", is the net gain from the deemed sale included in the 

sales factor instead? 
 
Response:  No. 
 
Question 6:  If the answers to both Questions 4 and 5 are "no", please briefly describe the legal basis 

for this exclusion from the sales factor. 
 
Response:  The exclusion of income from the sales factor due to material distortion is addressed in 

Corporate Income Tax Regulation 2.26-51-715(1). 
 
Question 7:  Does Arkansas require the gain and short-period income to be apportioned based upon 

apportionment factors for the short-period? 
 
Response:  Yes. 
 
Question 8:  Does Arkansas require the gain and short-period income to be apportioned based upon 

the prior year's apportionment factors? 
 
Response: No. 
 
Question 9:  Does Arkansas require the gain and short-period income to be apportioned based upon 

any other methods? 
 
Response: No. 
 

I have included a copy of the Department's Corporation Income Tax Regulations booklet 
(1998-1) for your reference. 

 
This opinion is based on my understanding of the facts as set out in your inquiry as those facts are 
governed by current Arkansas laws, rules and regulations.  Any change in the facts or law could result in 
a different opinion. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Wehrle, Attorney 
Revenue Legal Counsel 
 
Enclosure 


